Oskrba in življenje starejšega konja 2. del

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Poleg zdravega zobovja pa je bistvenega pomena tako za konjevo splošno zdravje kot za kvaliteto bivanja v starosti vitalnost gibalnega aparata, ki se po mojih izkušnjah začne pri kopitih. Redna in predvsem pravilna oskrba kopit konju zagotavlja udobje pri stoji in gibanju ter zato močno podpira pravilno uporabo telesa. Tako kot zobje tudi konjeva kopita neprestano rastejo, saj so enako prilagojena nenehni obrabi in dinamičnemu gibanju po različnem terenu. Če konjeva kopita niso pravilno uravnotežena, se sile, ki delujejo na vezi, tetive in sklepe, sorazmerno povečajo navzgor po telesu in povzročajo velike nepravilne obremenitve in obrabo (še posebej sklepov). Konji tako težje vzdržujejo ravnotežje in zato porabljajo veliko več energije ter se tudi hitreje poškodujejo. Staremu konju je z ustrezno negovanimi kopiti veliko lažje vzdrževati že tako oslabelo stabilnost.

S starostjo so vezivna tkiva manj prožna in v sklepih pogosto pride do artritičnih sprememb. Zato je izredno pomembna dobra prekrvavitev nog, za katero med drugim skrbi kopitni mehanizem, ki deluje kot nekakšna črpalka. Slednje bistveno pomaga pri regeneraciji tkiva in hkrati razbremenjuje tudi srce ter druge notranje organe. Rast roževine je tesno povezana z delovanjem prebavnega sistema, saj se v roževini odlagajo odpadne snovi, s čimer se telo čisti. Slaba in nekvalitetna rast roževine nam navadno nakazuje težave s prebavnim sistemom, kar do neke mere vedno lahko rešimo s pomočjo spremenjene prehrane, z gibanjem, ukinitvijo stresa in pravilnim oblikovanjem kopit. Pomembno se je zavedati, da popravljanje takšnih težav zahteva svoj čas (tudi po več let), saj sprememb, še posebej pri starejšem konju, nikoli ne smemo delati prehitro, ker lahko s tem situacijo še poslabšamo. Vendar se splača investirati v takšno nego, tudi ko je konj že starejši, saj regenerativna sposobnost telesa vedno znova preseneča. Naše zaupanje v konja in naravno moč zdravljenja ter v ljudi, ki nam pri tem pomagajo (manualni terapevti, strokovnjaki za kopita, veterinarji …), je v teh trenutkih izredno pomembno. Seveda naj nam bo glavna oporna točka pri tem konjeva volja, ki bo hkrati merilo naše uspešnosti in vztrajnosti.

Pomembno se je zavedati, da popravljanje takšnih težav zahteva svoj čas (tudi po več let), saj sprememb, še posebej pri starejšem konju, nikoli ne smemo delati prehitro, ker lahko s tem situacijo še poslabšamo. Vendar se splača investirati v takšno nego, tudi ko je konj že starejši, saj regenerativna sposobnost telesa vedno znova preseneča. Naše zaupanje v konja in naravno moč zdravljenja ter v ljudi, ki nam pri tem pomagajo (manualni terapevti, strokovnjaki za kopita, veterinarji …), je v teh trenutkih izredno pomembno. Seveda naj nam bo glavna oporna točka pri tem konjeva volja, ki bo hkrati merilo naše uspešnosti in vztrajnosti.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.