Paraziti pri konjih

Avtor članka: Eva Tasič
Deli s prijatelji

Vse živali, pa naj gre za domače ali divje, se tekom življenja neizbežno srečajo z različnimi zajedavci, ki so lahko zunanji ali notranji. Tudi konji pri tem niso izjema, predvsem notranji zajedavci pa so sestavni del življenj naših konj in njihovega okolja. Zato je tudi del osnovne oskrbe konj preventivno tretiranje živali proti zajedavcem, pri čemer pa se v konjeniških krogih pojavlja veliko različnih informacij na to temo. V zadnjih letih je vedno več zavedanja o nevarnosti pojavljanja rezistence pri zajedavcih na sredstva za njihovo odpravljanje, saj imamo pri konjih dokaj ozek nabor sredstev za uporabo, ki so se v preteklosti (pre)pogosto uporabljala v preventivne namene. Zavedanje o nevarnosti rezistence, poznavanje zajedavcev in razumevanje njihove vloge v življenjih naših konj so tako pomembni za pravilen pristop k njihovemu odpravljanju.

Del življenjskega okolja

Zajedavstvo oziroma parazitizem je odnos med dvema organizmoma, kjer ima eden od organizmov korist, drugi pa škodo zaradi tega odnosa. Njihova vloga v ekosistemu je reguliranje populacije živali, tako da šibkejše živali, ki same niso uspešne s svojim imunskim sistemom vzdrževati količine zajedavcev v telesu do te mere, da so sposobne z njimi živeti, umrejo. To je eden izmed načinov reguliranja števila osebkov določene populacije v naravnem okolju. Pri divjih živalih je tako določena količina stalno prisotnih notranjih in zunanjih zajedavcev del njihovega naravnega okolja. Enako pa so zajedavci tudi del življenjskega okolja naših konj, proti katerim se skrbniki konj redno, pogosto večkrat letno, borijo.

Obstaja več različnih vrst zajedavcev, ki se lahko zajedajo v naše konje in vsi niso nujno nevarni ali škodljivi. Vedeti je namreč treba, da zajedavci za preživetje potrebujejo svoje gostitelje in da jim tako ni v interesu, da bi vsi njihovi gostitelji umrli. Prav tako je pomembna informacija, da se v črevesju nahaja velik del imunskega sistema, ki skrbi za zdravje in odpornost celotnega telesa. Zajedavci v črevesju tako niso nujno samo sovražniki naših konj, ampak so lahko tudi pomemben člen za ohranjanje celotnega zdravja, s predpostavko, da ne gre za izredno patogene zajedavce, ki lahko povzročajo hude zdravstvene težave. Seveda to ne pomeni, da je treba prenehati z odpravljanjem zajedavcev, ampak gre le za opomnik, da čisto sterilno okolje ni nujno zdravo in lahko prej vodi v zdravstvene težave kot okolje, kjer je imunski sistem prisiljen v aktivnost.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.