Praktična izvedba uvajanja konja v čredo – 1. del

Avtor članka: Ajda Mav
Deli s prijatelji

Prispevek o oblikovanju črede in uvajanju konja vanjo ponuja veliko splošnih informacij o tem, na kaj moramo biti pozorni pri oblikovanju črede in uvajanju konj vanjo, vendar je potrebno za ustrezno in varno uvajanje konja v čredo vedeti še kaj več. Za vas sem pripravila nekaj prispevkov na temo črednega življenja, začenjam pa kar s praktičnim potekom uvajanja konja v novo čredo.

Opis poteka uvajanja v čredo temelji predvsem na izkušnjah uvajanja konj v čredinke z razmeroma omejeno količino prostora za konje in ne prostranih pašnikov, kjer se lahko konji mirno umaknejo en drugemu, zato se lahko konji v tovrstnih razmerah drugače obnašajo, kot na večjih predelih, kjer se zamotijo s pašo ali imajo na voljo več prostora za gibanje in umik.

Prihod konja

Ko pripeljemo konja na posestvo, ga najprej spustimo v ogrado, kjer nima neposrednega stika z drugimi konji, da ima priložnost spoznati okolje in se nanj privaditi. Nekateri konji so ob prvem stiku z novim okoljem precej razburjeni in potrebujejo veliko prostora, da z gibanjem sprostijo napetost, zato jim je v ograjenem prostoru dobro ponuditi možnost prostega gibanja ali gibanje na lonži, če nismo prepričani ali bi morda konj utegnil preskočiti ograjo ali se nenadzorovano in sebi ter drugim nevarno gibati.

Ko se konj sprosti in umiri ter se tako lahko bolje osredotoči na vodnika, ga peljemo v zanj namenjen prostor.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.