Pravilna drža konja pod jahačem – 2. del

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

V prvem delu članka o pravilni drži konja pod jahačem smo si pogledali, zakaj je pomembno, da se konj pod jahačem nosi v uravnoteženi drži in kaj uravnotežena drža pravzaprav pomeni. Če na kratko povzamemo,  konj v uravnoteženi drži se giblje tako, da nosi svojo in jahačevo težo enakomerno razporejeno na vse štiri noge, to pa pomeni, da mora konj svoje težišče prenesti nekoliko proti zadnjim nogam, hrbet in bazo vratu pa dvigniti. Pri tem morajo mišice (veriga mišic) delovati harmonično, saj lahko konj le tako s pomočjo vezivnega tkiva dobro izkorišča prožnostno energijo.

Gibanje ustvarjajo mišice

Biomehanika sesalcev je nadvse kompleksna zadeva, saj sestavlja naša telesa več kot 200 kosti in več kot 600 mišic, ki nam tako omogočajo veliko variacijo gibanja. Da si lažje predstavljamo, kaj je naloga določene mišice oziroma skupine mišic, pa moramo razumeti, da mišice omogočajo gibanje tako, da z aktivnim krčenjem vlečejo kosti in odpirajo oziroma zapirajo sklepe.

Po položaju mišice v telesu lahko torej sklepamo o njeni nalogi. Za primer vzemimo naš komolčni sklep. Dvoglava mišica, biceps, ki jo najdemo na zgornji strani nadlahti, teče od lopatice čez nadlahet in se pripenja na koželjnico.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.