Prebava konj

Avtor članka: Eva Tasič
Deli s prijatelji

Osnovna oskrba konj je lahko na prvi pogled zelo enostavna, marsikdo si ob tem v misli verjetno prikliče konje, ki živijo v hlevih in dobijo enkrat ali dvakrat na dan seno ali kakšno drugo vrsto krme. Če se čisto malo poglobimo v to, pa vidimo, da je osnovna oskrba vse prej kot enostavna. Eno najpomembnejših znanj, ki bi jih moral imeti vsak skrbnik konj je, da vsak konj potrebuje za 1,5 – 2% svoje telesne mase sena in da mora biti to seno razdeljeno v več obrokov dnevno, med katerimi ne sme biti več kot 4 – 5 ur razmika. Da razumemo zakaj je tako, pa moramo najprej spoznati osnove anatomije in fiziologije konj.

Pa začnimo čisto na začetku. Konji so rastlinojede živali, kar pomeni, da je večina njihovih prehranskih potreb pokrita preko uživanja rastlin v različnih oblikah. Najpogostejša in torej osnovna krma za konje je voluminozna krma, kamor spadajo seno, senaža in sveža trava, torej paša. Od vseh naštetih je za večino konj najprimernejše kvalitetno seno, zakaj je voluminozna krma osnovna krma za konje, nam pa pojasni sestava njihovega prebavnega trakta. Prebava pri konjih se začne že v ustih. Odrasli konji imajo od 40 do 44 zob in njihova glavna funkcija v ustih je, da hrano zmeljejo v manjše kose.

S pomočjo jezika, ki hrano v ustih potiska sem in tja, in slinskih žlez, ki preko izvodil v usta izločajo slino, tako v ustih nastane kepa navlažene zmlete krme, ki nato preko požiralnika potuje v želodec. Poleg vlaženja in mehčanja krme ima slina tudi pomembno vlogo nevtralizatorja kisline, ki nastaja v želodcu. Za razliko od ljudi, se pri konjih slina izloča v usta samo med žvečenjem, zato je primerna krma, ki spodbuja žvečenje, tako zelo pomembna (konji bodo ob primerni krmi dnevno izločili tudi več 10 litrov sline!).

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.