Prednosti in slabosti režima »barefoot«  – 2. del

Velika prednost režima barefoot je, da se z vzpostavitvijo tega sistema oskrbe in oblikovanja kopit po svoje avtomatično odvija tudi celostno zdravljenje konja. Prehrana, bivanjsko okolje, oprema, delo s konjem itd. – vse je medsebojno povezano, zato drugo na drugo tudi vzajemno vpliva. In tako kopita ne morejo dobro funkcionirati brez pravilne prehrane in zdravega okolja, pa tudi obratno, saj če s pravilnim oblikovanjem uravnotežimo kopitno kapsulo, konju s tem omogočimo, da sproščeno stoji in se pravilno, z veseljem giba, to vpliva na njegovo prebavo, ta pa spet nazaj na kopita.

Oblikovanje kopit barefoot poskuša najti idealno obliko in ravnotežje kopita glede na postavitev kopitne kosti in mehkih struktur po vzoru zdravega funkcionalnega konja. Pravilno izobražen strokovnjak bo vedel, kaj to pomeni, in bo znal kopito uravnotežiti, tako da bo upošteval konjeve naravne danosti in bo deloval skladno z njimi, s tem pa bo konja podprl pri njegovem individualnem razvoju.

Vendar pri tem seveda nikakor ne gre brez aktivnega sodelovanja lastnika, ki je odgovoren za vzpostavitev ustreznih razmer za pravilno oskrbo konja. Dokler so konji zdravi in z njimi nimamo večjih težav, je lahko izvajanje takšnega režima preprosto. Ko se ob tem včasih začne tudi odpravljanje (lahko prej celo neopaznih) zdravstvenih težav, pa je lahko za lastnika zelo velik izziv konjeva dolgotrajna in zahtevna rehabilitacija.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Podkovanje je tako pogosto »učinkovito« le zato, ker konjevo kopito omrtviči; močno namreč omeji kopitni mehanizem in posledično naredi neobčutljiv celoten ud (in nato tudi konja v celoti). To pa povzroča slab pretok krvi po telesu in s tem delno preprečuje oskrbo kosti, vezivnih tkiv in mišičevja s potrebnimi snovmi in hkrati močno vpliva tudi na konjevo biomehaniko.

Podkovanje konj je zaradi tega velikokrat na videz uspešno, saj prikrije njihovo nezdravo stanje, dejstvo pa je, da je bil prav vsak konj rojen bos in da je takšen tudi sposoben živeti, tudi ko je treba trdo delati, če le ima možnosti za ustrezen razvoj in vzdrževanje zdravega kopita. Konj, ki ne more funkcionirati bos, pa preprosto ni popolnoma zdrav konj.

Neja Magdalenc - prednosti in slabosti barefoot 2. - konj lahko bos biva v vsakem okolju

Vsak konj se je sposoben prilagoditi svojemu bivanjskemu okolju do te mere, da v njem funkcionira bos.

Konji pogosto z gibanjem kompenzirajo različne težave in so zaradi njih v telesu napeti, na primer, ker je ena peta višja od druge, ker imajo predolg prst ali ker je nekje neki oster rob, ki jih žuli, kot bi nas žulil kamenček v čevlju.

Vzroki za previsoko peto so lahko tudi kje drugje v telesu; vzrok sta na primer tudi zategnjenost mišice ali poškodba sklepa. Poleg tega so včasih prisotna tudi vnetja ali različne druge, prostemu očesu nevidne poškodbe. To so lahko drobni detajli, ki jih neuk lastnik konja in tudi celo strokovnjak sploh ne opazita, konj pa jih močno občuti

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Prednosti in slabosti režima barefoot – 1. del

Vse to vpliva na obliko kopita in naprej na kompleksni ustroj vezivnega tkiva, mišičja in celo na dele prebavnega sistema, kot so ledvice in jetra, saj ima kopitni mehanizem pomembno funkcijo tudi pri poganjanju krvi po telesu in s tem tudi pri odplavljanju odpadnih snovi iz organizma.

Če je bil konj več let v stanju kompenzacije, pri čemer je obremenjeval vezivna tkiva in sklepe na spremenjen način in si tako po svoje oblikoval mišice, se lahko v njegovem telesu sprožijo procesi spreminjanja oziroma zdravljenja že z manjšo spremembo oblike kopita, ti procesi pa so za konja lahko sprva tudi bolj ali manj ODVEČ boleči.

Neja Magdalenc - prednosti in slabosti barefoot 2. - deformacije

Deformacije kopitne kapsule močno vplivajo tudi na preostale strukture v telesu in pogosto zahtevajo dolgotrajno zdravljenje.

Vzpostavitev kopitnega mehanizma, ki požene kri po nogi oziroma telesu, lahko pri konju sproži čudne, mravljinčasto-skeleče občutke, kot jih imamo, na primer, ko nam zaspi ud. Ob spremembah in v začetku zdravljenja postane telo pogosto občutljivejše na okolje in porablja ob tem dodatno energijo za uravnavanje psihofizičnih procesov.

Takrat je ključnega pomena, da konju pomagamo prebroditi kritično stanje in ga podpremo  pri tem, kar potrebuje. Velikokrat je treba zato spremeniti okolje, prehrano, način dela ali pa vsaj dati konju dovolj časa, ne da bi od njega karkoli (težkega) zahtevali. Če tega nismo sposobni narediti, je lahko režim barefoot do konja tudi zelo neprizanesljiv, a si upam trditi, da tega ne moremo pripisati režimu, temveč bolj (ne)odgovornosti lastnika.

Konji se po navadi pozdravijo (ob ustreznih razmerah) v približno dveh letih in v tem času se jim zgradijo in prilagodijo tkiva v kopitu in drugje v telesu, da je lahko konj spet suveren in razvije drugačno gibanje oziroma vedenje. Proces izboljševanja stanja pa se seveda razvija še naprej, tudi do 6, celo 7 let. V tem času je pogosto zelo dobrodošlo sodelovanje z več strokovnjaki, kot so veterinar, manualni terapevt ipd., ki vedo, kako lahko konju pomagajo, da se bo njegovo stanje kar najhitreje izboljšalo.

Tako se pogosto zgodi, da postanejo konji (sploh če so bili podkovani) za nekaj časa bolj občutljivi za trdo (kamnito) podlago, saj si morajo nekatere strukture šele zgraditi in si okrepiti podplat kopita. Takrat je pomembno, da lastnik konja in strokovnjak sodelujeta in da poskušata skupaj najti za konja najboljšo rešitev.

Zelo pogosto je težava tudi v denarju, kajti rešitve so lahko za lastnika tudi predrage, sploh če zahtevajo pogoste obiske strokovnjaka, nakup in lepljenje čevljev ali celo večje spremembe v oskrbi, kot so zamenjava ali prilagajanje okolja, v katerem konj biva.. Po mojih izkušnjah sta najbolj kritični prvi dve leti, ko lastniki sistema še ne poznajo dovolj oziroma se še učijo (drugačnega) razmišljanja in intuitivnega delovanja oz. reševanja problemov.

Neja Magdalenc - prednosti in slabosti barefoot 2. - podpora z bodyworkom

Pri omogočanju čim hitrejšega zdravljenja je v veliko pomoč t. i. »bodywork«, ki lahko konju v kritičnih trenutkih pomaga sprostiti določene blokade.

Vsak konj se odzove na spremembo oziroma vzpostavitev novega režima popolnoma po svoje, s tem pa se potrjuje dejstvo, da je ogromno tega, kar se dogaja v naravnih procesih, nam skritega, in to včasih zelo težko zaznajo celo strokovno usposobljeni. Pogosto je za to, da sestavimo sliko stanja konja, da mu lahko nato pomagamo k njegovemu naravnemu razvoju, potrebno dolgotrajno raziskovanje in opazovanje. Zato je lahko režim barefoot zelo izčrpen režim, saj zahteva včasih tudi veliko potrpežljivosti, preden konj vzpostavi zdrave vzorce in strukture.

Se pa zgodi, da nas lahko konji, ki se zdijo v zelo slabem stanju, presenetijo in se izredno hitro ali celo nemudoma rehabilitirajo. Drugič pa na videz zdravi konji pokažejo šibkosti, ki jih prej nismo zaznali, in je potreben daljši čas za to, da jih lahko, na primer, ponovno jahamo kot prej. Po mojih izkušnjah odigrata pri tem precejšno vlogo tudi konjev značaj in njegova vzgoja, saj prenašajo spremembe (in bolečino) eni bolje, drugi slabše – eni se »pritožujejo« za vsako malenkost, drugi pa nikakor ne bi pokazali svojih bolečin oziroma šibkosti. Pri tem je zanimiva zgodba rejca tekmovalnih galopskih konj, ki je svoje konje celo življenje podkoval, nato pa se je odločil, da bo poskusil z režimom barefoot.

Magnezijev bisglicinat(chelat) je močan antioksidant.

Konji niso imeli s tem, da so bosi, nobenih posebnih težav, opazil pa je, da so se začeli drugače gibati in bolj paziti, kje stopajo. Posledica tega je bila, da niso imeli več toliko poškodb nog, ki so v tem športu zelo pogoste. Glavni razlog za to je po njegovih opažanjih v tem, da so konji začeli paziti, ne samo, kje hodijo, temveč tudi, kako stopajo.

To ni bila pazljivost zaradi preobčutljivosti na podlago ipd., temveč posledica ozaveščenega gibanja, ki ga omogoči naravni stik kopita s tlemi, in žive povezave delovanja kopita s celotnim mišičnim gibalnim ustrojem telesa. Kopito je namreč v celoti močno oživčeno in prekrvljeno in s tem omogoča izredno velik pretok informacij naprej v telo. To pa je za lastnike konj pomemben podatek, saj pomeni, da se moramo zavedati, da sproži takšno občutenje tal v konju dejansko nov val zavedanja, ki pa zahteva včasih nekaj časa za spremembo, in to ob pravi podpori večinoma v smeri zdravja.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Bolezni kopit in kako jih preprečiti.

Neja Magdalenc - prednosti in slabosti barefoot 2. - dolgotrajen proces odpravljanja deformacij

Popravljanje določenih deformacij, kot so, na primer, stisnjene in spodvlečene pete, je lahko zelo dolgotrajno in zahteva pogoste korekcije.

Da konju pomagamo k njegovemu naravnemu razvoju, je potrebno dolgotrajno raziskovanje in opazovanje, zato je lahko režim barefoot zelo izčrpen režim. Za zpostavitev zdravih vzorcev in strukture je potrebno veliko potrpežljivosti, zdrav in funkcionalno izpopolnjen konj, pa naj bo naš cilj vreden truda.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Eva Tasič: KraveKrave
Dejan Bordjan: Gnezdenje v duplih.Gnezdenje ptic

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.