Masaža za pomoč pri težavah s sklepi

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Težave s sklepi so izjemno pogoste tako pri športnih kot rekreativnih konjih. Po nekaterih podatkih se z degenerativnimi spremembami sklepov sooča kar tretjina jahalnih konj. Kljub temu da so tovrstne težave s sklepi neozdravljive, ne pomenijo nujno konca kariere.

Ko se soočamo s težavami s sklepi lahko kot odgovorni lastniki naredimo marsikaj, da konju olajšamo situacijo in mu kljub bolezni omogočimo visoko kvaliteto življenja.

Eden izmed načinov, kako lahko ublažimo boleče sklepe, je uporaba preprostih masažnih tehnik.

Degenerativne spremembe sklepov

Sklepi so točke, kjer se kosti stikajo med seboj in omogočajo premikanje delov telesa. Mišice se krčijo, s čimer vlečejo kosti in spreminjajo njihov položaj ter pri tem odpirajo in zapirajo sklepe. Za tekoče in lahkotno gibanje je pomembno, da vsi deli telesa delujejo optimalno. To drži tudi za sklepe, še posebej tiste na nogah in med vretenci hrbtenice.

Sklep sestavljata konca obeh kosti, ki ju obdaja sklepna kapsula. Le-ta je sestavljena iz vezivnega tkiva, ki sklep stabilizira. Znotraj sklepne kapsule najdemo sklepni hrustanec, ki obdaja konca kosti in sklepno mažo, ki omogoča nemoteno drsenje ene kosti ob drugi. Za razliko od mišic, ki se v odgovor na obremenitve hitro regenerirajo in okrepijo, imajo sklepi skorajda neobstoječo sposobnost regeneracije.

Manjše težave in poškodbe mišic se zacelijo brez težav v relativno kratkem času, preobremenitev sklepov pa se na dolgi rok nabira in sčasoma začne povzročati velike težave. Sklepni hrustanec se v odgovor na preobremenitve obrablja, kar vodi v togo in boleče gibanje.

Ob pojavu obrabe hrustanca je v sklepu prisotno trenje med eno in drugo kostjo, kar povzroča vnetje in bolečino. Vnetje v sklepu obrabo hrustanca še povečuje, zaradi česar se konj znajde v začaranem krogu obrabe in vnetja. V odgovor na kronično vnetje začne telo na obolelo področje nalagati kalcij.

Nalaganje kalcija sčasoma začne tvoriti kostne izrastke, ki pravilno gibanje sklepa še bolj otežujejo in začaran krog težav s sklepi se nadaljuje. Konji so zaradi obremenitev, ki so jim podvrženi, zelo nagnjeni k degenerativnim spremembam sklepov. Le-te se pogosto pojavljajo že pri zelo mladih konjih.

Vloga masaže

Z masažo sicer ne moremo neposredno vplivati na sklepe, vendar lahko vplivamo na mišice, ki sklep obdajajo in na ta način pripomoremo k lažjemu gibanju. Kadar je ob gibanju prisotna bolečina, telo poskuša le-to omiliti tako, da omeji obseg gibanja obolelega področja. Zaradi tega je povsem normalno, da se mišice, ki obdajajo boleč sklep, nekoliko zakrčijo. Na ta način namreč delujejo kot opornica, ki sklepu preprečuje prevelik obseg gibanja. To ima sicer pozitivne učinke na kratki rok, na dolgi rok pa vodi v še večje težave. Zakrčene mišice namreč kmalu postanejo boleče in začnejo bolečino prenašati na druge dele telesa.

Če so mišice na enem delu telesa zakrčene, bodo morale mišice na drugem delu telesa delati bolj trdo, zaradi česar bodo sčasoma prav tako postale zakrčene. Kronična bolečina, ki izvira iz enega dela telesa negativno vpliva na celotno telo. Če poskrbimo za to, da so mišice, ki obdajajo sklep zdrave in elastične, bo celotno telo sposobno delovati bolje. S pomočjo masaže lahko sproti odpravljamo manjša področja zakrčenosti v mišicah in povečamo prekrvavitev, kar pozitivno vpliva na delovanje sklepov. Masaža pred delom pospeši proces ogrevanja, v mrzlih in vlažnih dneh, ko so sklepi po navadi bolj boleči, lahko nudi nekaj olajšanja.

Masažne tehnike za sprednje noge

Degenerativne spremembe sklepov pri konjih najpogosteje prizadenejo sklepe spodnjega dela nog. Pri sprednjih nogah se artritis najpogosteje pojavlja na sklepih nižje ob biclja (ringbone), redkeje pa na biceljnem ali karpalnem sklepu. Bolečina, ki izvira iz tega področja, vpliva na mišice celotne sprednje noge, zato moramo pozornost posvetiti vsem glavnim mišicam, ki premikajo sprednjo nogo.

Pri masaži vedno začnemo na mišicah zgornjega dela noge in nadaljujemo navzdol. Pri sprednji nogi bomo začeli pri troglavi mišici, ki poteka od konjeve plečnice do nadlahtnice. Za začetek mišico nekajkrat pogladimo s površino celotne dlani, da dobimo občutek za njeno elastičnost in začnemo z ogrevanjem tkiva. Nato naredimo ohlapno pest in z njo gladimo mišico v smeri vlaken – od roba plečnice proti komolčnemu sklepu. S tem nadaljujemo nekaj minut in pri tem rahlo povečujemo pritisk.

Nato pozornost usmerimo na mišice, ki obdajajo podlaket. Tik nad karpalnim sklepom z obema dlanema objamemo nogo in dlani premaknemo v smeri navzgor tako, da s seboj potegnemo kožo in podkožno tkivo noge. Dlani v končnem položaju zadržimo sekundo ali dve, nato pritisk popustimo in enako ponovimo za dlan višje na nogi. Nadaljujemo, dokler ne pridemo do komolčnega sklepa in celotno tehniko ponovimo še dvakrat.

Nato z dlanmi objamemo karpalni sklep in začnemo dlani rahlo tresti, s čimer ustvarjamo vibracije, ki pospešijo prekrvavitev v sklepu. Temu posvetimo 30-60 sekund, nato enako naredimo še na biceljnem sklepu. Nižje od karpalnega sklepa se nahajajo le kosti, ligamenti in tetive, zato temu področju težko pomagamo z masažo. Za konec nogo z dolgimi potegi obeh dlani pogladimo od kopita navzgor proti plečnici. Na ta način smo pospešili prekrvavitev v nogi, kar ustvarja boljše pogoje za regeneracijo mehkih tkiv in pripomore k zdravim mišicam.

Masažne tehnike za zadnje noge

Ker se pri masaži zadnjih nog nahajamo v nevarnem področju, se te lotimo le, če konju popolnoma zaupamo. Tudi dobro vzgojen konj lahko brcne, če ga presenetimo z dotikom na bolečem področju, zato moramo med masažo nenehno spremljati konjeve reakcije in upoštevati njegovo počutje. Pri zadnjih nogah bomo tako kot pri sprednjih začeli na zgornji strani noge in nadaljevali navzdol. Zgornji del konjeve zadnje noge je zelo močno omišičen, zato lahko na tem področju uporabimo nekoliko več pritiska, kot smo ga uporabljali pri sprednji nogi.

Najprej z dlanmi pogladimo področje zgornjega dela noge, nato se osredotočimo na predel zadnjičnih mišic (področje nad kolčno grčo do repa). Dlani stisnemo v ohlapne pesti in z njimi nežno v ritmu udarjamo po mišicah. Pri tem se izogibamo kostem in pritisk prilagajamo konjevim reakcijam. Nato s peto dlani pritiskamo na mišico, kot bi gnetli kruh. Pokrijemo celotno področje zadnjičnih mišic, pri čemer pritisk ponovno prilagajamo konju. Nato se posvetimo mišicam zadnje lože in notranjim stegenskim mišicam.

Najbolje je, če se masaže lotimo pred delom, saj na ta način pospešimo proces ogrevanja. Če nam zmanjka časa za celotno rutino, lahko naredimo le nekaj tehnik, ali se posvetimo le najbolj problematični nogi.

To področje najprej pogladimo od skočnega sklepa navzgor, da se prepričamo, da konj dotika tu ne zameri. Dlan položimo na spodnji del zadnje lože, tik nad skočnim sklepom, tako, da mišico z dlanjo objamemo. Enako, kot smo to storili pri sprednji nogi, nekoliko dvignemo kožo, ki obdaja mišico in se nato pomikamo navzgor po mišici, dokler ne pridemo do vrha, nato ponovimo še dvakrat. Spodnji del noge bomo obravnavali enako kot pri sprednji nogi.

Naredimo torej vibracije na skočni in biceljni sklep, nato celotno nogo pogladimo z dolgimi potegi dlani navzgor. Najbolje je, če se masaže lotimo pred delom, saj na ta način pospešimo proces ogrevanja. Če nam zmanjka časa za celotno rutino, lahko naredimo le nekaj tehnik, ali se posvetimo le najbolj problematični nogi. Tovrstna masaža se sicer priporoča pred vsakim treningom, vendar bomo naredili veliko dobrega tudi, če se je lotimo enkrat na teden.

Priporočamo tudi: Korenčkove vaje

Prilagajanje količine dela

Koliko in kakšno delo je primerno za starejše konje, je seveda odvisno od posameznega primera. Nekateri konji bodo zadovoljni zgolj s sprehajanjem na roki in z lahkimi vajami za mišice, drugi pa bodo veseli bolj aktivnih zrelih let. Delo na tleh in na lonži sta odlična za ohranjanje kondicije, pod pogojem, da se tovrstne vaje izvaja pravilno. To še posebej velja za lonžiranje, saj lahko neprimerno lonžiranje vodi v poslabšanje težav s sklepi.

Dlje časa trajajoče gibanje na krožnici v kasu ali celo galopu, je za sklepe izjemno naporno, če konj ni naučen, kako se pravilno spopadati s krogom. Pri lonžiranju starejših konj z obstoječimi težavami vedno pazimo, da konja najprej res dobro ogrejemo v koraku (vsaj 15 minut na ravni liniji) in da v delo vpeljemo veliko prehodov. Izogibajmo se dlje časa trajajočemu delu v hitrejših hodih.

Okvir: Masaža za zdrave sklepe na hitro

Sprednje noge:

Glajenje tricepsa s celo dlanjo
Glajenje tricepsa z ohlapno pestjo
Dvig kožne gube na podlahti
Vibracije na karpalni in biceljni sklep
Vibracije na karpalni in biceljni sklep

Zadnje noge:

Glajenje mišic zgornjega dela noge
Nežno udarjanje zadnjičnih mišic
Gnetenje zadnjičnih mišic s peto dlani
Glajenje zadnje lože
Dvig kožne gube zadnje lože
Vibracije na skočni in biceljni sklep
Glajenje po celotni nogi navzgor

Še nekaj namigov za lajšanje težav s sklepi

Poleg masaže lahko storimo še marsikaj, da konju, ki trpi za degenerativnimi spremembami sklepov, olajšamo življenje. Poskrbimo za dovoljšno količino gibanja tako, da konju omogočimo nenehen dostop do izpusta ali pašnika, poleg tega se držimo rednega režima dela. Na ta način ohranjamo dobro kondicijo in močne mišice.

Poskrbimo za to, da je konjeva prehrana uravnotežena in zdrava, po potrebi se lahko poslužujemo tudi prehranskih dopolnil za podporo sklepom. Stanje kopit igra veliko vlogo pri konjevem gibanju, zato poskrbimo, da so njegova kopita vedno v dobrem stanju in se strogo držimo urnika spodrezovanja.