Moj prvi konj – 2. del

Avtor članka: Ajda Mav
Deli s prijatelji

V prvem delu prispevka sem pisala o tem, na kaj moramo biti pozorni ob nakupu konja in stroške, ki jih skrbništvo konja zajema, v nadaljevanju pa bom pisala o izzivih, s katerimi se soočamo kot skrbniki konj ter o čem moramo razmisliti še pred samim nakupom, da se bomo pri tem odločali vestno in v lastno ter konjevo dobrobit.

1. Odločitev za skrbništvo konja je pomembna življenjska odločitev

Običajno konji živijo nekje od 20 do 30 let, manjše pasme pa tudi več, kar pomeni, da bo konj z nami preživel večji del našega življenja. Še posebej, če si kupimo mladega konja, bomo najprej morali počakati, da se v celoti razvije, preden ga bomo lahko jahali.

Načeloma pa v konjeništvu velja pravilo, naj si manj izkušen jahač kupi izkušenega konja, torej konja, ki je že v najstniških letih, da bo z njegovo pomočjo varneje nabiral konjeniške izkušnje. To pomeni, da bomo konja sicer imeli manj časa, vendar ga bomo lahko tudi manj časa jahali in bomo prej morali razmišljati o primerni oskrbi tudi ob njegovi upokojitvi.

Odločitev za nakup ali posvojitev konja je odločitev za skrb za živo bitje, zato je pri tem pomembno upoštevati vse dejavnike, ki jih tovrstna odločitev prinese.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.