Moj prvi konj – 2. del

V prvem delu prispevka sem pisala o tem, na kaj moramo biti pozorni ob nakupu konja in stroške, ki jih skrbništvo konja zajema, v nadaljevanju pa bom pisala o izzivih, s katerimi se soočamo kot skrbniki konj ter o čem moramo razmisliti še pred samim nakupom, da se bomo pri tem odločali vestno in v lastno ter konjevo dobrobit.

1. Odločitev za skrbništvo konja je pomembna življenjska odločitev

Odločitev za nakup ali posvojitev konja je odločitev za skrb za živo bitje, zato je pri tem pomembno upoštevati vse dejavnike, ki jih tovrstna odločitev prinese.

Običajno konji živijo nekje od 20 do 30 let, manjše pasme pa tudi več, kar pomeni, da bo konj z nami preživel večji del našega življenja. Še posebej, če si kupimo mladega konja, bomo najprej morali počakati, da se v celoti razvije, preden ga bomo lahko jahali.

Načeloma pa v konjeništvu velja pravilo, naj si manj izkušen jahač kupi izkušenega konja, torej konja, ki je že v najstniških letih, da bo z njegovo pomočjo varneje nabiral konjeniške izkušnje. To pomeni, da bomo konja sicer imeli manj časa, vendar ga bomo lahko tudi manj časa jahali in bomo prej morali razmišljati o primerni oskrbi tudi ob njegovi upokojitvi.

Ajda Mav - moj prvi konj 2. - izzivi starosti

Ali ste pripravljeni prevzeti skrb za konja tudi v letih, ko vam ne bo več služil za prvotni namen in ga ne boste mogli več jahati?

V konjeništvu je sicer običajna praksa, da se prodaja in preprodaja konje vseh starosti, največkrat, ko lastnikom ne služijo več za namen, za katerega so konja kupili, ali zanj ne morejo več ustrezno skrbeti. Ali je tovrstna praksa, četudi je že ustaljena, tudi etična, pa je pomembno vprašanje, o katerem je dobro razmisliti.

Ob prodaji se konj namreč sooča z menjavo skrbnika, okolja, družbe in delovnih navad, kar zanj predstavlja stres ter lahko celo pusti dolgoročne posledice (nekateri konji razvijejo posebnosti v vedenju). Če želimo poskrbeti za konjevo dobrobit, je potrebno uvajanje v novo okolje in rutino ustrezno izvesti, da se konj lahko v varnem okolju, pod nadzorom ter s primerno podporo, privadi na novosti in bo tako ob spremembah doživljal čim manj stresa.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Moj prvi konj – 1. del

Odgovornost posameznika, ki se odloči za nakup konja, je torej dolgoročna in, podobno kot pri vsakem odnosu, zahteva skrb ter podporo tako v dobrih kot tudi v slabih obdobjih življenja. Pogosto namreč stari konji po odsluženem delu ostanejo pozabljeni, odrinjeni ali jih čaka prezgodnja smrt, ker lastniki niso več zmogli ali želeli skrbeti zanje.

In ker večkratna menjava lastnika ter okolja lahko pri konju povzroči tako zdravstvene kot mentalne težave, je temeljit premislek o tem, ali smo pripravljeni in zmožni sprejeti tako dolgoročno skrb za živo bitje, nujna!

2. Nastanitev konja

Morda ste se za nakup konja odločili ravno zato, ker imate doma večje travnate in gozdne površine, ali hlev, ki so ga prej uporabljali za živino ali konjerejo. V takem primeru je potrebno razmišljati vsaj o primerni ureditvi že obstoječe infrastrukture, da bo le-ta konju omogočala varno in srečno življenje

Hlev za živino, recimo, ni primeren tudi za konje in nekateri konji zaradi zdravstvenih težav ne smejo biti na paši. Tako bo ureditev primerne infrastrukture za vas večji zalogaj, kot ste morda prvotno mislili (več).

Ajda Mav - moj prvi konj 2. - prosta reja

Za večino konj je najprimernejši način oskrbe prosta reja. Vsekakor pa moramo pri prehodu iz enega doma v drugega konju nameniti dovolj časa za privajanje na novo okolje.

Ena izmed prvih odločitev, ki jih boste morali sprejeti ob nakupu svojega prvega konja, je ta, kam ga boste nastanili. Hlev za živino brez predelave ni primeren in veliko pašne površine še ne pomeni, da bo konj glede na zdravstveno stanje v teh pogojih lahko tudi živel.

Če konja ne morete imeti doma, bo na vašo odločitev pri izbiri hleva vplivalo več dejavnikov, kot so ureditev hleva in kapacitete, ki jih hlev ponuja za oskrbo ter trening konj, dostopnost okoliških terenov za jahanje, način oskrbe (vhlevljanje ali prosta reja) in oddaljenost hleva od vašega doma.

Bližina hleva naj ne bo odločilni dejavnik pri izbiranju, saj je veliko pomembneje, kako se bo v svojem novem domu počutil vaš konj in ali boste v hlevu, kjer se boste ob drugih konjarjih ter oskrbniku počutili dobro tudi vi in uresničevali svoje konjeniške ambicije, kot pa čas, ki ga boste namenili vožnji do konja.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Aktivna prosta reja.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

3. Nakup opreme

Nakup opreme za konja zajema najmanj nabavo osnovne opreme za vodenje, čiščenje in jahanje konja, vse ostalo, kar mu boste privoščili, pa je seveda vaša odločitev. Kakšno opremo boste za konja izbrali, bo do neke mere odvisno tudi od stila jahanja, ki ga boste izbrali (vestern, angleško, islandsko itd.).

Pri izbiri opreme pa moramo biti pozorni, da se ne oziramo le na to, kakšna oprema nam je všeč in ustreza nam, temveč predvsem, da se oprema ustrezno prilega konju ter mu zaradi neprimernosti ne bo povzročala težav oz. bolečin. Za pomoč pri izbiri in prilagoditvi jahalne opreme je smiselno za nasvet vprašati strokovnjaka, ki se spozna na konjeniško opremo. Običajna praksa v konjeništvu je tudi nakup rabljene opreme, kar vam lahko znatno olajša nakup ustrezne opreme za vašega konja

Ajda Mav - moj prvi konj 2. - cena opreme

Cena opreme v osnovi zavisi od izbire discipline, s katero se boste ukvarjali in od tega, ali kupujete novo ali rabljeno opremo. Pri izbiri opreme je najpomembneje to, da se konju popolnoma prilega, šele nato se ukvarjamo z estetskim usklajevanjem barv, stilov itd.

4. Izobraževanje konja in jahača

Koliko časa, energije in denarja boste vlagali v lastno ter konjevo izobraževanje, je med drugim odvisno od namena, za katerega ste konja kupili.

Če imate tekmovalne ambicije, boste verjetno trenirali več, kot nekdo, ki si je konja kupil z namenom rekreativnega jahanja, vendar pa je nemogoče v naprej določiti, koliko časa in denarja bo potrebno vložiti v uresničitev vaših konjeniških ciljev.

Nakup mladega in neujahanega konja se svetuje le izkušenim jahačem, saj bo konj potreboval ustrezno vodenje s strani jahača, prav tako pa je lahko kombinacija neizkušenega konja ter neizkušenega jahača za oba stresna ali celo nevarna.

Ob nakupu mladega in neujahanega konja se bomo morali odločiti tudi, komu ga bomo peljali na osnovno šolanje (ujahovanje), kar bo zahtevalo dodatna sredstva ter potrpežljivost z naše strani, dokler konj ne bo primerno izšolan. Nakup mladega in neujahanega konja se svetuje le izkušenim jahačem, saj bo konj potreboval ustrezno vodenje s strani jahača, prav tako pa je lahko kombinacija neizkušenega konja ter neizkušenega jahača za oba stresna ali celo nevarna. Glede na to, da bo osnovna izobrazba konja temelj za njegovo nadaljnje učenje, je pomembno, da izbiri trenerja namenite temeljit premislek, vsekakor pa je to področje, pri katerem ne velja pravilo »manj je več«.

Da bo konj zdrav, miren, odziven in vam bo lahko služil še dolga leta po osnovnem šolanju, je pomembno, da si za ujahovanje izberete osebo, ki bo pripravila njegovo telo na nošenje jahača, mu pomagala razumeti ter izvesti osnovne ukaze brez prisile ali slabih izkušenj, kar pa običajno zahteva nekaj časa in posledično tudi denarja. Če boste v začetku konjeve jahalne kariere vanj vložili nekaj več časa in denarja, boste dolgoročno prihranili na veterinarskih stroških ali dodatnem šolanju konja. V vsakem primeru pa je najpomembneje, da si izberete trenerja oz. inštruktorja, ki bo ustrezal vam in vašemu konju, saj bo tako učenje vedno prijetno za vse.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Konsistentnost pri delu s konji.

Vse izzive, s katerimi se novopečeni lastniki konj srečujejo, je žal nemogoče predvideti ali opisati v le nekaj prispevkih, zato sem tu za vas izbrala le nekaj najpogostejših.

Kljub izzivom in odgovornostim, s katerimi se srečujemo kot skrbniki konj, pa vse lepi trenutki ter veselje, ki nam jih ukvarjanje s konji in konjeništvom prinese, daleč presegajo teh nekaj omejitev, znotraj katerih se morda občasno znajdemo.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Ajda Mav, intuitivno empatično konjeništvo

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Moj prvi konj - 1. del
Vektorsko prenosljive bolezni

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.