Objavljeno: 26. maja, 202110.7 min read

Temeljna oskrba konj

Temeljna oskrba konj je precej širok pojem, saj jo v praksi do določene mere narekujejo okolje, v katerem konj biva, namen uporabe konja in zmožnosti (fizične, časovne in finančne) ljudi, ki zanj skrbijo. Kljub temu pa je pri oskrbi konj treba slediti tudi naravnim smernicam, ki jih določa ustroj konja.

BIVANJSKI PROSTOR

V naravi živijo konji v čredah na odprtih prostranih planjavah, kjer naredijo v iskanju hrane na desetine kilometrov na dan, nimajo stalnega domovanja in so prilagojeni na življenje v vseh vremenskih razmerah. Ker pa je pri udomačitvi konj prišlo do njihove omejitve na manjši prostor, je pri nastanitvi pomembno upoštevati vse konjeve naravne potrebe – po družbi, prostoru in dostopu do hrane in vode. Najprimernejša nastanitev, glede na konjev naravni ustroj, je nastanitev na način proste reje oz. v t. i. odprtem hlevu, kjer ima konj v velikem ograjenem prostoru neomejen dostop do odprtih in/ali pašnih površin, zavetja, hrane, vode in tudi drugih konj v čredi.

Druge možnosti nastanitve so še nastanitev v tekalnem boksu (lauf boksu), kjer ima konj na voljo prost izstop iz boksa v zunanji ograjeni prostor, a je prostorsko ločen od preostalih konj v hlevu, in nastanitev v boksu brez prostega izhoda v zunanji del ograde. Konjem, ki so nastanjeni v boksu, je treba zaradi njihove potrebe po stalnem gibanju in družabnih stikih omogočiti, da preživijo del dneva v večjih ogradah na prostem, v družbi enega ali več konj. Konji so čredne živali in imajo zelo kompleksno izdelane medsebojne odnose, zato je stik z drugimi člani črede bistvenega pomena za njihovo dobro počutje…

Vsebnina je plačljive narave!

Lahko, da za ogled vsebine nimate aktivnega naročniškega paketa.
Za upravljanje z naročnino obiščite stran:

Če ste že registrirani uporabnik vas vabimo, da se ponovno prijavite.
V kolikor imate aktivno naročnino in se ne morete prijaviti, so na delu spletni škratje.
Prosimo kontaktirajte nas na info@ookami.si in potrudili se bomo odpraviti napako v čim hitrejšem času.

HOME
ŽIVALSKI SOPOTNIKI
KONJI

Avtor: Ajda Mav, intuitivno empatično konjeništvo

O MENI
Naravna oskrba kopit - kaj so nas naučili ameriški mustangi
Samoudomačitev mačke