Pravilna izbira sedla 1. del

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Sedlo je starodavni jahalni pripomoček, ki ga je človek razvil zato, da konju in jahaču lajša posledice dolgotrajnih jež in v različnih jahalnih disciplinah nudi podporo za čim bolj uravnotežen sed. Izum sedla oziroma stremen v zgodovinskih zapisih primerjajo z izumom smodnika, saj je vojaškim velesilam pri osvajanju sveta predstavljal enega od ključnih pripomočkov močne konjenice, ki je pomenila prevlado na bojiščih. Kvalitetno izdelano sedlo, ki se dobro prilega konju in jahaču, je zato še danes dragoceno orodje v umetnosti jahanja. Pravilna izbira sedla je torej kompleksna naloga, ki od nas zahteva kar nekaj izobraževanja in raziskovanja ne samo glede ponudbe na trgu, temveč tudi konjevega in lastnega telesa. Brez osnovne izobrazbe in izkušnje o tem, kako naj bi sedlo nalegalo na konja, pravega sedla nikakor ne bomo mogli izbrati. Zato se zagotovo splača o izbiri sedla sodelovati s strokovnjakom, kar vam lahko prihrani mnogo živcev in denarja.

Sedlo - različni tipi za različne namene

V različnih predelih sveta so razvijali različne oblike sedel, seveda glede na način ježe oziroma dejavnosti, ki smo jo opravljali s konjskega hrbta. Oblika sedel je zato močno sovpadala s potrebami jahača in značilnostmi določene pasme konj, ki smo jih ljudje prav tako namensko vzrejali. Zato še danes večinoma velja, da določen tip sedla odgovarja določenemu tipu konja in določeni jahalni disciplini. Ena od največjih težav na dolgi rok pri izbiri sedla, ki ga seveda želimo kupiti, je, da se konjevo telo skozi aktivnost pogosto spremeni. Prav tako se lahko spremeni sedlo, ko ga nekaj časa redno uporabljamo. To lahko povzroči težave pri naleganju sedla, ki ga je nato treba ustrezno prilagoditi ali celo zamenjati z drugim. Razumljivo je, da ima le redkokdo od rekreativnih jahačev za to dovolj volje in tudi denarja. Kvalitetna sedla so namreč precej draga, saj novo stane nekje med 1500 in 2500 evri, nekatera še precej več. Vendar pri kvaliteti sedla ne smemo varčevati. Dober kompromis je, da poiščemo kvalitetno in dobro ohranjeno rabljeno sedlo, saj ga lažje dobimo na preizkus, kar je velikokrat odločilni faktor pri tem, da zares izberemo pravo sedlo zase in za svojega konja.

Vpliv okolja, genetike in drže konja na izbiro pravega sedla

Na obliko in razvoj mišic ter posledično na samo držo konja, ki prav tako pomembno vpliva na naleganje sedla, vpliva poleg genetske zasnove tudi okolje oziroma spremembe v okolju, vrsta ali način gibanja, prehrana, psihološko stanje, pravilen ali napačen trening in tudi uporaba druge opreme. Naj bo torej naše osnovno vodilo pri nakupu sedla vedno tip konja in oblika njegovega skeleta, predvsem hrbta, ter način jahanja in seveda oblika lastnega telesa. Slednje se z omišičenostjo ne bo veliko spremenilo. Na primer, vestern sedlo večinoma ne bo odgovarjalo angleškemu konju, pa tudi velik ali bolj krepak jahač zagotovo ne more sproščeno jahati v istem sedlu kot droben jahač. Navadno kupimo sedlo namensko, za določeno vrsto jahanja – v dresurnem sedlu bomo težko skakali čez ovire ipd. Poceni sedla, ki so slabše kvalitete in izdelave ter po možnosti še nepazljivo izbrana, lahko poleg težav pri samem jahanju na konjevem hrbtu pustijo dolgotrajne posledice in hude poškodbe, ki so velikokrat vidne šele čez nekaj časa.

Sedlo je starodavni jahalni pripomoček, ki je imel ključno vlogo pri osvajanju sveta in prevladi na bojiščih vojaških sil. Primerjava izuma sedla s smodnikom poudarja njegovo izjemno pomembnost pri razvoju konjeniških enot in strategij ter vpliv na potek zgodovine.

Znanje o biomehaniki konja in jahača je v današnjem času skokovito naraslo. Prav tako tehnologija izdelave sedel ter razvoj in uporaba različnih materialov. Na svetovnem trgu je zato na voljo res veliko različnih kvalitetno oblikovanih sedel, ki se jih da dokaj dobro prilagajati konju in hkrati ustrezajo zelo različnim stilom jahanja. Na žalost to samo po sebi še ne reši težave pravilne izbire sedla oziroma nam lahko izbiro celo oteži. Na svetovnem tržišču obstaja res velika izbira različnih sedel z ogrodjem in brez, a za vsakega je treba vedeti, čemu služi in čemu ne. Pri izbiri sedla zelo pogosto sklenemo kompromis, vendar moramo biti pri tem predvsem pozorni na to, da pri tem ne žrtvujemo svojega ali konjevega zdravja. Če pri nakupu sedla upoštevamo nekaj najpomembnejših smernic, lahko z nekaj občutka izberemo sedlo, ki vsaj ne bo delalo škode in se bomo v njem dobro počutili.

Kako prepoznati pravilno naleganje sedla na konjev hrbet?

Mnenja o tem, kako naj bi glede na videz in določene znake ocenili, ali konju sedlo dobro nalega ali ne, so zelo različna. Eno od teh je, da naj bi se konj pod sedlom spotil čim bolj enakomerno, kar naj bi kazalo na enakomerno porazdelitev pritiskov. Prav tako lahko naredimo test z belo podsedelnico ali kakšno drugo svetlo podlogo in smo pozorni, kako se po jahanju obarva – morebiti je umazana samo na določenem področju, kar pomeni, da nekje pritiska močneje kot drugje ipd. Zagotovo je pri tem treba pozorno poslušati konja in opazovati njegovo vedenje, ki pa se na žalost velikokrat izrazi šele čez nekaj časa. 

Konji kot čuteča bitja izražajo nelagodje in bolečino povezano z naleganjem sedla skozi svoje vedenje. Njihovo zamahovanje z repom, spremenjen korak ali celo težave pri ohranjanju taktov med gibanjem so subtilni znaki, ki lahko nakazujejo nepravilno prileganje sedla. To poudarja potrebo po pozornem opazovanju in skrbi za konjevo dobro počutje med jahanjem.

Konji pogosto izražajo nelagodje, povezano z naleganjem sedla, tako da med gibanjem močno zamahujejo z repom, pri sedlanju ali med jahanjem polagajo ušesa nazaj, krajšajo korak ali hitijo, težko držijo takt, se ustavljajo in se težko gibajo naprej, pri galopu ritajo in/ali brcajo z zadnjimi nogami. Seveda je še mnogo drugih subtilnih znakov – odvisno od konjevega značaja. Ti znaki lahko pomenijo tudi kaj drugega, zato stvar ni enostavna. Vendar, ko opazimo fizične znake na konjevem telesu, sta bolečina in nelagodje prisotna že dolgo časa. Primerno izbrano sedlo pri jahalnem konju je le del sestavljanke splošnega zdravja konja, za kar poskrbimo z obilico naravnega gibanja, redno in pravilno oskrbo kopit, ustrezno psihofizično pripravljenostjo za jahanje (jahača in konja) ter urejeno prehrano oziroma prebavo.