Ukrepanje ob težavah s hrbtom konj

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Težave s hrbtom so pri konjih izjemno pogoste, saj gre za občutljivo področje, ki je med jahanjem precej obremenjeno. Vsaka napaka pri treningu, opremi ali oskrbi konja lahko vodi do bolečega hrbta, ki lahko nato povzroča poslabšanje atletske sposobnosti, vedenjske težave in šepanje.

Temeljit pregled

Ko posumimo, da ima naš konj težave s hrbtom, je potrebno ukrepati takoj. Četudi morda nismo prepričani, kje je težava, kadar opažamo, da naš konj »ni čisto pravi«, se iskanja vzroka problemov lotimo čim prej.

Odlašanje pri postavljanju diagnoze po navadi vodi do poslabšanja, kar naredi proces rehabilitacije bolj zahteven. Veliko jahačev se ob pojavu znakov težav odloči za počitek. Ta je sicer lahko koristen, vendar pa je v zelo redkih primerih to zadosten ukrep za reševanje težav. Po počitku se konji pogosto počutijo boljše, toda če nismo naslovili vzroka težav, se bomo verjetno z bolečinami ponovno spopadali kmalu. Zadeve se je potrebno lotiti bolj temeljito. Pri tem nam lahko pomaga tudi konjeva zgodovina. Vprašajmo se, kdaj smo začeli težave opažati. Se je morda v dnevih pred pojavom težav kaj spremenilo?

Smo zamenjali sedlo? Se je konj splašil in s strgal s priveza? Mu je zdrsnilo v izpustu? Vse to nam bo v pomoč pri iskanju vzroka bolečin v hrbtu. Kot pri ostalih zdravstvenih težavah se tudi pri bolečinah v hrbtu najprej obrnemo na veterinarja. Ta bo napravil temeljit pregled, s pomočjo katerega bo izločil morebitno šepanje in določil primarni vzrok težave. Ta proces je pogosto izjemno zahteven, saj je vzrok težav redko očiten. Pri tem je v veliko pomoč opazovanje konja v različnih okoliščinah, kot na primer med gibanjem na različnih podlagah, na ravni liniji in na krogu, s sedlom ali brez, z jahačem ter v vseh treh hodih. Veterinar bo na podlagi konjeve zgodovine in opažanj priporočil nadaljnje ukrepanje.

Terapija

Če se želimo težav s hrbtom rešiti dolgoročno, moramo sprejeti dejstvo, da v večini primerov hitre rešitve ni. Prvi korak je odpravljanje bolečine in z njo povezanega vnetja, vendar pa to ni vse, kar je potrebno za preprečevanje težav v prihodnosti. Poleg terapije, ki jo predpiše veterinar, je priporočljivo na pomoč poklicati tudi manualnega terapevta. O tem se prej posvetujemo z veterinarjem. Telo deluje kot celota, zato se težave na katerem koli delu telesa vedno odražajo tudi drugje.

Bolečine v hrbtu tako pogosto za seboj potegnejo (ali pa so posledica) zakrčenosti na področju plečk in vratu, zatilja ter medenice. Če se želimo težav rešiti dolgoročno, moramo poskrbeti za to, da tudi ostali deli telesa delujejo brezhibno. V nasprotnem primeru bo namreč preostala zakrčenost na dolgi rok ponovno sprožila težave s hrbtom. S pomočjo manualne terapije lahko odpravimo področja napetosti in telesu povrnemo optimalno delovanje.

Če se želimo težav s hrbtom rešiti dolgoročno, moramo sprejeti dejstvo, da v večini primerov hitre rešitve ni.

Bolečine v hrbtu najpogosteje nastanejo kot posledica neravnovesja med delovanjem mišic. Določene skupine mišic delajo preveč, druge premalo, kar sčasoma vodi v težave. To se pogosto kaže kot neenakomerna omišičenost konja. V tem primeru manualna terapija ne bo zajemala le sproščanja napetosti, temveč tudi sistematično grajenje ravnovesja med delovanjem različnih mišičnih skupin s pomočjo specifičnih vaj. To je proces, ki naslavlja tako gibalni kot živčni sistem in zahteva potrpljenje ter čas.

Pri tem je sodelovanje lastnika ključno za uspeh, saj mora biti izvajanje predpisanih vaj redno. V fazi rehabilitacije se manualna terapija priporoča v rednih intervalih, da se morebitne napetosti, ki se pojavljajo v procesu, odpravljajo sproti. Kako dolgo časa bo trajalo obdobje rehabilitacije, je seveda odvisno od posameznega primera, vedno pa velja, da se nam tu ne splača iskati bližnjic in prehitevati. Če si ne bomo vzeli dovolj časa, da konjevemu telesu omogočimo, da ponovno prične delovati na optimalen način, preden ga podvržemo zahtevam treninga, se bodo težave najverjetneje vrnile.

Odpravljanje vzrokov

Zelo pogosto se težave s hrbtom pojavijo brez očitnega razloga. Brez padcev, poškodb ali sprememb v življenjskem okolju ali zahtevnosti treninga. V teh primerih si je potrebno nadeti detektivsko čepico in se lotiti raziskovanja. Če vzroka ne najdemo, bomo težko dolgoročno preprečili ponavljanje težav.

Mesto, kjer je najbolj smiselno načeti našo uganko, je sedlo. Sedlo je izjemno pogost povzročitelj težav s hrbtom, zato ga je smiselno nasloviti najprej. Na pomoč pri tem pokličimo usposobljenega strokovnjaka za prileganje sedel, ki nam bo znal svetovati.

Poleg sedla, kopit in treninga lahko na boleč hrbet vpliva še marsikaj. Razlog se lahko skriva tudi na manj očitnih mestih, kot na primer v neravnovesju zobovja, želodčnih razjedah ali težavah z jetri.

Še en pogost povzročitelj težav z gibalnim aparatom je neravnovesje v kopitih. Kopita so konjev stik s podlago, so izjemno pomemben pripomoček za koordinacijo, njihovo zdravje pa je nujen predpogoj za zdravo telo. Neravnovesje v kopitih spremeni konjev način gibanja, kar lahko vodi v kronično zakrčenost. Dokler kopita niso uravnovešena, bomo težko ustvarili dolgoročne pozitivne spremembe.

Ko smo se prepričali, da imamo ustrezno sedlo in zdrava kopita, je čas, da naslovimo trening. Neustrezen trening je pogost vzrok za težave, saj hrbet igra ključno vlogo pri nošenju jahača. Ne glede na to, ali imamo opravka s športnim ali z rekreativnim konjem, je za oba pomembno, da sta naučena, kako pravilno nositi jahača in da sta za to nalogo dovolj močna. Pravilna biomehanika konja pod jahačem je ključna za preprečevanje bolečega hrbta na dolgi rok.

Iskanje vzroka je lahko težavna naloga, vendar pa smo kot odgovorni lastniki konjem dolžni zagotoviti, da svoje delo opravljajo brez bolečin.