Tudi jahačev hrbet naj bo zdrav

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

V zadnjem času se vse bolj poudarja, kako zelo pomembno je zdravje konjevega hrbta. Bolečine, povezane s hrbtom, močno omejujejo konjev potencial in povzročajo marsikatero neželeno vedenje, na dolgi rok pa vodijo tudi do resnih poškodb. Nič drugače ni s hrbti jahačev.

Konj in jahač predstavljata ekipo, ki je le toliko močna, kot je močan njen najšibkejši člen. Zaradi tega je izjemno pomembno, da kot jahači skrbimo za zdravje svojega hrbta. Težave s hrbtom so lahko zelo boleče, poleg tega pa omejujejo učinkovitost sedišča, kar pomeni, da bo v primeru težav komunikacija med konjem in jahačem močno oslabljena.

Pomen zdravega hrbta

Bolečine v hrbtu med jahači niso nikakršna redkost. Za njimi trpijo tako rekreativni kot tekmovalni jahači. Včasih se bolečine pojavijo po dlje časa trajajoči ježi ali pa ob povečani zahtevnosti treningov. Morda se pojavijo le po ježi specifičnih konj ali pa nas pestijo že medtem ko smo v sedlu. Ker smo jahači nagnjeni k temu, da več pozornosti posvetimo zdravju konja kot svojemu zdravju, pogosto bolečine v hrbtu pač pretrpimo.

Morda ob res hudih trenutkih vzamemo tableto proti bolečinam ali pa si pomagamo z vročo kopeljo in upamo, da bo jutri bolje. Vendar to dolgoročno ni dobra strategija. Tako kot konji imamo tudi ljudje dobro sposobnost kompenzacije. Če en del telesa ne deluje optimalno, bodo druge strukture priskočile na pomoč, da bomo lahko še naprej funkcionirali. Tako bodo v primeru bolečin v hrbtu na pomoč priskočile mišice, ki bodo s svojo aktivnostjo ustvarile mišično opornico, s katero bodo omejile gibanje in težavno področje naredile bolj stabilno.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.