Pristen stik kot pogoj za delo s konjem 1. del

Avtor članka: Neja Magdalenc
Deli s prijatelji

Od nekdaj je znano, da so nekateri ljudje znali bolje ravnati s konji kakor drugi. Delo s konjem zagotovo ni za vsakogar in zahteva posebno posvečenost. Znanje in izkušnje so pri tem zagotovo pomembni, vendar je za pristen stik s tako občutljivim in močnim bitjem, kot je konj, potrebno še veliko več. Pristen stik se najprej obudi znotraj našega uma in telesa ter se skozi povratno zanko manifestira v odnosu z drugim. To pomeni, da povezava stika teče vedno hkrati v dve smeri in kar dajemo od sebe, na nek način dobimo nazaj “oplemeniteno” s strani drugega. Zato je najpomembnejše delo, ki nas pripelje do razvoja pristnega stika s konjem, delo na sebi, saj je v nas njegov vir in istočasno tudi cilj.

Pristen stik s konjem se prav nič ne razlikuje od kateregakoli drugega stika med čutečimi bitji. Venomer zahteva intimo, v kateri vlada sprejemanje in nenehno spoznavanje pomena brezpogojne ljubezni. V takšnem stiku je v ospredju poslušanje in pozornost do drugega. Bistveno je, da na stran postavimo svoja hlepenja in odpore, kar nas popelje v odnos brez sojenja.

Šele takrat lahko sploh začnemo delovati v resnično dobro obeh strani. Vzpostavljanje pristnega stika je kot nekakšna zibelka miru, ki omogoča, da se v gibanje rodi predvsem tisto, kar se mora, brez odvečnega balasta in trošenja energije za neproduktivne stvari. Skozi pristen stik brez posebnega planiranja razvijamo jasnost, odločnost in ustrezen timing, kar vodi k napredovanju po naravni poti.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.