Kako velike težave lahko povzroča kastracijska brazgotina?

Avtor članka: Katja Porenta
Deli s prijatelji

Kastracija žrebcev je eden izmed bolj rutinskih posegov pri konjih. Kljub temu da gre za precej invaziven postopek, so komplikacije razmeroma redke, konji pa si po posegu relativno hitro opomorejo.

Posegu sledi kratko obdobje rehabilitacije, po katerem konj hitro prične normalo živeti. Zadeva je tako zaključena. Vendar pa se včasih zgodi, da kastracija negativno vpliva na konja še dolgo po posegu in lahko povzroča znatne težave.

Postopek kastracije

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj se lastniki konj odločijo za kastracijo, je vedenje. Žrebci so pogosto težje obvladljivi, še posebej, kadar so v bližini kobil ali drugih konj. Za lažje ravnanje z njimi in lažji trening se žrebce po navadi kastrira v mladih letih. Kot kastrati mnogo lažje živijo v čredi, kar jim omogoča bolj kvalitetno socialno življenje. Večina lastnikov se za kastracijo odloči v prvih dveh letih konjevega življenja.

Poseg se lahko izvaja v ležečem položaju ali stoje, vendar je slednja varianta pri nas bolj pogosta. Kastracija stoje ne zahteva splošne anestezije in transporta konja na kliniko, zaradi česar se zanjo odloči večje število lastnikov.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.